BISERICA DE LEMN DIN BUCEA – 1791

Foarte aproape de soseaua care face legatura intre Cluj-Napoca si Oradea, in centrul satului Bucea, se afla biserica de lemn ce poarta hramul „Nasterea Maicii Domnului „. Capodopera a arhitecturii lemnului din Transilvania, ea este inscrisa in lista monumentelor istorice din judetul Cluj sub codul LMI 2004: CJ-II-m-B-07539.La fel ca majoritatea locasurilor de cult din Evul Mediu, biserica este asezata pe un pinten de deal, in cazul nostru al dealului Gorhan, pentru a-i veghea de acolo pe oameni si pentru ca taranul, atunci cand urca la sfanta biserica sa refaca drumul Golgotei, calea patimilor Mantuitorului. Construirea pe inaltimi avea bineinteles si rationamente practice, si anume pentru a fi ferita de inundatii si incendii. Construita dupa tipicul caselor taranesti vechi din Apuseni, biserica de lemn din Bucea este inaltata din barne de stejar imbinate in cheotoare dreapta si in coada de randunica, pe o fundatie de piatra. Casa Domnului (biserica ) este realizata de acelasi mester care costruia si casa taranului, aceasta din urma fiind sfintita atat de catre preot la diferite ocazii, cat si de catre taran cu sudoarea fruntii , in fiecare zi. Este izbitoare asemanarea bisericii din lemn cu o casa taraneasca peste care s-a ridicat un turn clopotnita. Pe latura sudica a constructiei de la Bucea se afla un pridvor cu 9 stalpi, prizmatici care impreuna cu consolele si cu cununa formeaza arcade semicirculare, decorate cu motive geometrice.
Biserica cuprinde trei parti : pronaosul – destinat femeilor, naosul – barbatilor si absida altarului decrosata, poligonala cu patru laturi – pentru slujitorii bisericii. Pronaosul este tavanit cu scanduri curbate, iar de pe grinzile lui se inalta turnul de lemn care domina intreaga zona. La nivelul coamei acoperisului, turnul are o galerie cu parapet in rezalit cu 3 arcade semicirculare si un coif octogonal. Naosul are o bolta semicilindrica ridicata direct de pe pereti, iar in altar bolta semicilindrica este ridicata de pe peretii paraleli, restul fiind acoperit cu doua triunghiuri sferice, pe arc dublou.
Intrarea se face pe latura sudica printr-o usa suficient de larga, dar mai scunda decat inaltimea medie a unui om, pentru ca taranul sa se prezinte cu capul plecat in fata Domnului. Portalul usii de intrare este decorat cu motive geometrice, cruci si spirale realizate prin incizia lemnului. Pe grinda de langa cununa, in dreapta usii, se gaseste incizat cu litere chirilice anul constructiei :1791.Odata intrati in Casa Domnului, credinciosii sunt intampinati de picturile care reproduc diferite teme biblice. In tinda se pot deslusi sirul izoform al fecioarelor din pilda celor zece fecioare. Pictura realizata la sfarsitul secolului al XVIII-lea, a fost refacuta in anul 1880 de Dionisie Iuga si se pastreaza pana azi spre incantarea celor care zabovesc in sat ca sa o admire la peste doua secole de existenta.
Anul picturii mai este amintit si pe bolta naosului, dar si pe balconul corului, unde este pictat Sfantul Prooroc Ilie. Pe bolta bisericii sunt pictati cei patru evanghelisti, iar iconostasul este impodobit cu picturi ce reprezinta cei 12 apostoli, in partea superioara a acestuia aflandu-se o icoana de o forma mai putin intalnita, ovala, reprezentandu-l pe Iisus rastignit.
Datorita trecerii timpului, acoperisul fiind stricat, in anul 1959 biserica a fost reacoperita cu sindrila si restaurata iar abia in 8 iulie 1962 a fost sfintita de un episcop, in persoana P.S.Valerian Zaharia al Oradiei.
Bine conservata si intretinuta de catre buceni sub indrumarea neobositului preot Mircea Dejeu, biserica de lemn din Bucea reprezinta un exemplu de grija crestineasca fata de memoria inaintasilor care au ridicat acest monument in lemn si totodata responsabilitate fata de valorile arhitectonice si spirituale pe care trebuie sa le lasam urmasilor.

Ultima actualizare: 12:32 | 11.09.2023

Sari la conținut