Negreni, Cluj, Romania

Obiective turistice

Biodiversitatea comunei Negreni este specifică zonei Clujului, reunind plante, animale și păsări în medii naturale și îngrijite. Vizitatorii se pot bucura de flora sălbatică diversificată, grație climei și reliefului variabil: fructe de pădure, ciuperci comestibile, plante medicinale şi aromatice, seminţe, conuri și flori. Fauna este caracteristică pădurilor de foioase: vulpi, lupi, căprioare, nevăstuici, piţigoi, mierle, pupeze și cuci populează pădurile și pajiștile. Apele curgătoare adăpostesc peşti ca scobarul, cleanul, mreana şi păstrăvul. Un loc atractiv este și Lacul Drăgan a cărui faună este formată din clean, păstrăv indigen, păstrăv curcubeu și păstrăv auriu. Abundența vietăților și diversitatea cadrului natural fac din Negreni o zonă perfectă pentru relaxare, pescuit, drumeții și excursii.

Târgurile din Negreni atrag numeroși turiști prin exponatele tradiționale ce le oferă turiștilor oportunitatea de a admira în realitate sau de a achiziționa obiecte de uz casnic, port popular, artizanat sau mobilier vechi. „Târgul de la Fechetău” este un târg de toamnă renumit, cu specific larg, iar „Târgul coaselor” marchează începutul sezonului de cosit, unde se întâlnesc gospodarii zonei. Cu ocazia târgurilor, vizitatorii au și ocazia de a asista la manifestări artistice folclorice și de a cunoaște oameni din partea locului care le pot împărtăși din secretele lor păstrate de la generațiile anterioare.

Tradițiile din comuna Negreni ilustrează moștenirea folclorică din zona Clujului și se păstrează mai ales în perioada Crăciunului. Datinile acestei sărbători sunt încă păstrate de copiii care merg cu Steaua și de tinerii care merg cu Corinda. Costumele pe care le poartă toți sunt tradiționale și sunt o încântare pentru privitori: cămăși de pânză albe cu broderii și panglică tricoloră peste mijloc, pe cap cu comanace sau căciuli de astrahan, și haine tradiționale. De Anul Nou, locuitorii primesc Plugușorul și Capra, pentru a avea belșug în anul ce urmează.

Monumentele istorice atestă importanța strategică a locurilor în conflictele ce au avut loc în această parte a țării: Cetatea Bologa din Poieni, una dintre cele mai importante fortificații medievale transilvănene, ce datează de la începutul secolului al XIV-lea și Castrul roman, cea mai veche așezare atestată documentar în 106 e.n. În prezent se pot vizita ruinele castrului și ale băii romane din apropiere.

Poate cea mai importantă atracție turistică pentru iubitorii culturii naționale este Muzeul Memorial „Octavian Goga” din Ciucea, care este amplasat la circa 80 km de Cluj-Napoca, pe locul vechiului conac cumparat de la Cinska, vaduva poetului Ady Endre. La aceasta se adaugă Mănăstirea Nașterea Maicii Domnului din Ciucea, Vâltoarea și moara cu apă de la Bologa și Piatra Craiului și barajul Floroiu-Valea Draganului, simboluri ale comuniunii armonioase dintre om și natură.

Turismul monahal din Negreni reflectă spiritualitatea locuitorilor, care s-a dezvoltat, de-a lungul timpului, într – un cadru marcat de lăcașele de cult care i-au chemat spre rugăciune și le-a oferit spațiul prielnic de reculegere și îndreptare către Dumnezeu. Încă se poate vizita, în comună, cea mai veche biserică de lemn, construită în anul 1791 în Bucea, o bijuterie arhitectonică înscrisă în patrimoniul istoric al județului Cluj. Veți putea admira în această biserică o pictură reprezentând fecioarele din pilda celor zece fecioare, realizată la sfârșitul secolului al XVIII-lea și refăcută în anul 1880 de Dionisie Iuga. Alte obiective turistice care stau mărturie a vieții creștinești a locuitorilor sunt biserica nouă din Bucea, biserica ortodoxă din Negreni, mănăstirea de la Piatra Craiului, precum și biserica baptistă din Negreni.

AVIZIER

ELECTRONIC

vezi toate..

VREMEA

NEGRENI

NEGRENI, CLUJ VREMEA

CALENDAR

ORTODOX

Ieri, 20 aprilie, am sărbătorit:

  • Sfântul Teotim, Episcopul Tomisului

Astăzi, 21 aprilie, sărbătorim:

  • Sfântul Mucenic Ianuarie

Mâine, 22 aprilie, vom sărbători:

  • Sfântul Cuvios Teodor Sicheotul

Poimâine, 23 aprilie, vom sărbători:

  • Sfântul Mucenic Gheorghe
usersphone-handsetmap-marker Sari la conținut